Zásady pro výběr správné obuvi

Západní civilizace se v současné době potýká s mnoha problémy. Nemusíme si nalhávat, že nás sužují civilizační choroby v takové míře, že se rakovina a srdečně-cévní choroby diagnostikují poměrně běžně už ve věku kolem 40 let. Předčasné stárnutí, šedivění a vypadávání vlasů je také důsledkem životního stylu plného stresu a přepracování. Podobně jako internisté, onkologové a kardiologové bijí na poplach ortopedi. Více než 70 procent obuvi dodávané na trh totiž nesplňuje základní předpoklady z hlediska zdravotní nezávadnosti.
teenager boty

Vyhýbejte se extrémům

Vyrobit obuv takovou, aby odpovídala módním požadavkům a byla zároveň přijatelná z ortopedického hlediska, je docela věda. Obuvnické řemeslo je považováno za jedno z nejobtížnějších, neboť v konečném důsledku jsou jeho produkty podrobeny extrémnímu namáhání a povětrnostním vlivům a zároveň musí chodidla dostatečně chránit a poskytnout jim patřičný komfort.
nohy na koleji
Dostatečně ohebná a pružná podešev – jestliže je příliš tuhá a je prakticky nepoddajná, noha je vystavena značnému namáhání a může dojít i k výronu kotníku. Dětem ve vývinu se mohou zdeformovat drobné kůstky nártu a vytvořit výrůstky . Správně by měla být podešev ohebná „tak akorát“, příliš měkký materiál, např. u balerínek, naopak neodvádí otřesy od chodidla při kontaktu se zemským povrchem.
Podpatek – u pánských bot do dvou centimetrů, u dámských maximálně 4 – 5 cm. Dětský podpatek by neměl přesahovat půl centimetru. To jsou známá lékařská doporučení, přesto se jimi řídí jen malé procento lidí.
Tvar špičky – někteří výrobci skutečně produkují modely vhodné maximálně do výkladních skříní, ale nikoli do terénu. Obouvat boty s úzkou špičkou a trávit v nich několik hodin znamená nejen riziko deformace prstů, vbočeného palce a zborcené klenby, ale i nedostatečného prokrvení periferních částí chodidla.
modrá běžecká obuv
Přizpůsobení obuvi tvaru chodidla – to je velmi často se vyskytující mýtus, který můžete zaslechnout dokonce i z úst prodavačů v obchodech s obuví. Obuv se nikdy nepřizpůsobí. Pokud se v ní necítíte dobře a tlačí vás při zkoušení v obchodě, odložte ji. Rozhodně nekalkulujte s tím, že se vám po několika týdnech nošení roztáhne.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup